A Game of Thrones: første afsnit …

Nicolai Coster Waldau som Jamie Lannister

… men i den grad ikke det sidste!!!!

Efter at have set første afsnit af HBO’s tv-serie A Game of Thrones (oprindeligt en serie af fantasybøger skrevet af George R. R. Martin) er jeg allerede helt solgt. A Game of Thrones bliver tv-serien for mit vedkommende det næste lange stykke tid. Kort sagt: jeg er blown away!

Godt skuespil, fantastiske kulisser og ingen censur whatsoever. Karaktererne bander og svovler, og bryster og balder florerer i fri dressur, mens vold og fornedrelse hører til dagens orden side om side med kærlighed og omsorg. Yderst forfriskende at overvære så bredspektret et syn på livet i en amerikansk tv-serie. HBO er ikke gået på kompromis med noget. Og godt det samme, for det er lige præcis de ting, som gør George R. R. Martins fantasybøger til noget særligt. Når en purung jomfrubrud fx bliver voldtaget af sin barbariske mand, er det noget, hun kan mærke. Og så skal seeren/læseren altså også kunne mærke det. Ellers går identifikationen fløjten. Og uden identifikation ingen fiktion.

Synopsis – no spoilers :)

The Wall

Winter is Coming, som det første afsnit hedder, tager sin begyndelse nord for The Wall, en gigantisk mur af is, som beskytter The Seven Kingdoms mod barbarerne fra nord. Her får en grænsepatrulje nys om, at en ældgammel trussel er vågnet efter at have ligget i dvale i flere tusind år. Der er dog ikke rigtig nogen, der tror på det, og hændelsen bliver glemt, idet kong Robert Baretheon aflægger Eddard Stark, Herren af Winterfell (der ligger ved The Wall) et besøg for at hyre ham som sin højre hånd. Winter is Coming omhandler hændelserne under dette besøg.

Introduktionsafsnit

Faktisk sker der ikke så vældig meget action-wise i det første afsnit, som i høj grad er en introduktion til karaktererne og konflikterne i A Game of Thrones. Vi møder de fleste af seriens hovedpersoner i løbet af den ene time, som afsnittet varer. Men man sidder ikke tilbage med en fornemmelse af, at man som seer bliver pacet igennem en obligatorisk præsentation. Godt nok er det lige præcis det, der sker. Men fordi samtlige medvirkende spiller så godt, glemmer man det og lever sig istedet for bare ind i historien.

Peter Dinklage som Tyrion Lannister med en af sine mange glædespiger

Kvalitet, kvalitet, kvalitet

Gennemsolidt skuespil på alle fronter må vel efterhånden siges at være et helt varemærke fra HBO, som tilsyneladende ikke er istand til at sætte en lilletå forkert i de her år. Særligt vil jeg fremhæve Peter Dinklage, der spiller Tyrion Lannister, dronningens bror. Tyrion er muligvis dværg, men hans ego er til gengæld på højde med Rundetårn. For ikke at tale om hans libido, der er fuldstændig off the scale. Alt dette formår Peter Dinklage på smukkeste vis at få formidlet i de blot få minutter, han er på i første afsnit.

Rory McCann som The Hound. Hold øje med ham. Ham kommer vi til at se igen!!

Kulisser og locations er som nævnt bare spot on, og introduktionssekvensen er intet mindre end genial. Kort sagt viser den et kort over the Seven Kingdoms. Op af kortet skyder byer og slotte drevet frem af små tandhjul, der har et element af steampunk i deres æstetik. Smukt! Jeg kan næsten ikke vente med at se næste afsnit af A Game of Thrones, hvor vi forhåbentlig får mulighed for at følge nogle færre karakterer lidt nærmere.

2 thoughts on “A Game of Thrones: første afsnit …

  1. Det lyder lovende – jeg glæder mig meget til selv at følge serien, selv om jeg må bekende, at jeg endnu ikke er igennem bøgerne…

    • Ditto her. Det er egentlig ret vildt, at HBO binder an med projektet, når serien ikke engang er skrevet færdig. Foreløbig glæder jeg mig til juli, hvor næste bind, “A Dance with Dragons”, udkommer. Det kan nok være, at der er en vis herre, der skal ind på Play.com og bestille et eksemplar, når den tid oprinder 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *