Anmeldelse: The Great North Road af Peter F. Hamilton

the great north road peter f hamiltonTitel: The Great North Road
Serie: Ikke del af serie
Forfatter: Peter F. Hamilton
Forlag: Pan
Sider: 1087
Sprog: Engelsk
Originalsprog: Engelsk
Udgivelsesår (dansk): 2012
Alder: Voksne
Karakter

Alien killer wanted!
Peter F. Hamiltons seneste roman The Great North Road kombinerer elegant og ubesværet klassisk kriminalroman med space opera. Og det endda med dertilhørende obligatorisk mordgåde og midaldrende kaffedrikkende politimand. Handlingen starter i Newcastle, hvor politiet en vinternat finder et lig drivende i floden. Det er der sådan set ikke noget nyt i. Det nye er identiteten på den dræbte. Eller rettere den manglende identitet. For politiet kan ikke finde ud af, hvem han er – ud over at han er en af de flere hundrede kloner, der driver virksomheden Northumberland Interstellar, der har hjemme på planeten St. Libra, hvor den producerer brændstoffet ‘bioil’ til hele det kendte menneskelige univers. Sagen er nemlig den, at selvom menneskeheden i 2100-tallet har fundet ud af at åbne ormehuller til andre planeter, ja, så er vi stadig ikke sluppet af med vores desperate mangel på fossilt brændstof. Og det tjener Northumberland Interstellar milliarder på.

Snart efter mordet begynder der at versere en teori om, at klonen er blevet dræbt af en alien, men Sid, historiens stressede og lige-i-øjet-desillusionerede-men-stadig-kærlige-politidetektiv, tror ikke rigtig på teorien og leder i stedet efter en årsag til mordet inden for big business, hvor planerne er store, pengene lige så og viljen til at lade begge dele kommer før hensynet til menneskeliv er større end begge de førnævnte størrelser tilsammen. Dog, tvivlen nager Sid. For det er ikke første gang, at en Northumberland Interstellar-klon er blevet myrdet. Sidste gang det skete, var for 20 år siden. Den gang blev en ung elskerinde ved navn Angela dømt for mordet – men kun på indicier. Og det skal vise sig, at indicierne måske – måske ikke – var helt så holdbare som dommeren dengang vurderede. I hvert fald bliver Angela sluppet ud af det fængsel, hvor hun har siddet fanget i 20 år og inviteret med på jagt efter en alien killer på St. Libra.

Mesterligt komponeret fortælling
The Great North Road springer frem og tilbage mellem forskellige personers handlingstråde – nøjagtig som alle andre space operas med respekt for sig selv. Samtidig løftes sløret langsomt for de involveredes fortid vha. jævnlige korte flashbacks, hvor fortidens begivenheder kædes sammen med fortællingens nutid. Flashbackene fungerer på den måde rigtig godt, men samtidig var de eneste, der trak en anelse ned i min læseoplevelse, fordi de kom lidt for tit og dermed lidt for ofte satte plottet i stå, mens de leverede baggrundsinformation. Flashbackene er dog – ligesom resten af romanen – så fantastisk levende og medrivende skrevet, at det ikke betyder noget i den samlede vurdering. For faktum er, at jeg gennem hele fortællingen var fuldkommen opslugt af dette monster af en genrehybrid, der tilsyneladende uden det mindste besvær kombinerer mavesårsramte detektivtyper med ormehuller, rumskibe og flashy gadgets. Kæmpe respekt til Peter F. Hamilton for den præstation. Det er, som nævnt ovenfor, mesterligt. Mesterligt, mesterligt, mesterligt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>