David Eddings og Ridder Jernhøg – kan gammel kærlighed ruste?

David Eddings, Eleniaden og Ridder Jernhøg
David Carrol Eddings (7. juli 1931 – 2. juni 2009) var en amerikansk fantasy-forfatter og ophav til de to fantasy-serier, Eleniaden samt Ridder Jernhøg. Jeg læste begge serier som teenager, og sammen med bl.a. Ringenes Herre og Dragonlance bøgerne var David Eddings og hans vrantne, men ofte også ganske morsomme helt, Ridder Jernhøg, med til at åbne mine øjne for fantasy-genrens lyksaligheder. Det er nu ved at være i hvert fald 15 år siden, at jeg læste David Eddings fantasy-bøger, men de bliver ved med at dukke op i mine tanker, når jeg allermindst venter det – også selvom jeg har problemer med at huske helt 100 pct. præcist, hvorfor jeg tændte så meget på dem, som jeg gjorde. Men de kalder altså på en genlæsning på et tidspunkt. Foreløbig vil jeg – mest på baggrund af mindernes rosenrøde skær – komme med en anbefaling af både Eleniaden og Ridder Jernhøg. I mellemtiden vil jeg genlæse bøgerne, og skulle min gamle kærlighed vise sig at være blevet rusten, følger der selvsagt et dementi af min overmodige anbefaling her på bloggen. Jeg har dog en stærk forhåndsformodning om, at bøgerne godt kan læses med fornøjelse, selvom man er voksen. Men nu må vi se …

Historien i ‘Eleniaden’ og ‘Ridder Jernhøg’
De to fantasy serier Eleniaden og Ridder Jernhøg kan på trods af forskellen i navnene ses som én lang fantasy serie, idet de foregår i det samme univers med de samme personer i hovedrollerne. I Eleniadens første bind vender Pandion-ridderen, Jernhøg, tilbage til Elenien efter ti år i eksil. Her finder han sin tidligere elev, Dronning Ehlana, forgiftet og på dødens rand. I et desperat forsøg på at undgå hendes død har de andre pandionriddere indkapslet Ehlana i en magisk krystal, som holder hende i live i 12 måneder, mens ridder Jernhøg og co. forsøger at finde en kur. Kuren viser sig hurtigt at være den magiske diamant Bhelliom. Og så går den vilde jagt ellers. Der er tale om klassiske fantasy romaner, hvor den ene quest fører lige lukt til den næste, og hvor både gamle og nye guder har en finger med i spillet – for ikke at tale om ridder Jernhøgs krigshingst, der nok kandiderer til at være fiktionens til alle tider mest knarvogne bæst. Som herre så hest, som man siger … jeg vil ikke her på bloggen afsløre mere om serierne for ikke at komme med nogen spoilers, men jeg kan love så meget som, at der står mere på spil end blot en enkelt prinsesses liv!

Fantasy bøgerne i de to serier Eleniaden og Ridder Jernhøg er udgivet på dansk og kan købes hos Tellerup. Sidst jeg kiggede, kostede de 260 kr. stykket. Det kan gøres MEGET billigere, hvis man køber dem på engelsk! De enkelte bind i Eleniaden og Ridder Jernhøg hedder som følger:

Eleniaden
Dronningens beskytter
Jagten på Bhelliom
Patriarkens trone
Kampen mod Azash

Ridder Jernhøg
Eleniens dronning
Ildkuplernes by
Bhellioms genkomst
Troldenes guder
Den lille gudinde
Den skjulte by

David Eddings står i øvrigt også bag Belgarion-sagaen og Malloreon-sagaen. Mere om disse to fantasy serier i et senere indlæg …

2 thoughts on “David Eddings og Ridder Jernhøg – kan gammel kærlighed ruste?

  1. Jeg vil ikke sige så mget andet end at jeg er fuldstændig enig i ovenstående!

    Lige siden jeg var et stort barn gående til teenager og nu voksen, så står bøgerne om ridder jernhøg for mig som nogen af de bedste fantasybøger jeg her læst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *