Fantasy bøger af Robin Hobb: The Tawny Man trilogien

The Tawny Man af Robin Hobb

The Tawny Man er en yderst velskreven serie af fantasy bøger for voksne bestående af tre bind. Serien er skrevet af den amerikanske fantasyforfatter Robin Hobb og foregår i den samme verden som både Farseer bøgerne og The Liveship Traders.

The Tawny Man består af følgende fantasy bøger

Fool’s Errand (2002)
Golden Fool (2003)
Fool’s Fate (2003)

Handlingen i The Tawny Man

The Tawny Man vender tilbage til FitzChivalry (hovedpersonen i Farseer serien) femten år efter, at vi som læsere forlod ham, da Assassin’s Quest sluttede. “The Fool” – en anden gammel kending for de, der har læst Farseer bøgerne – gør sit bedste for at guide Fitz og andre af seriens karakterer i den retning, som hans profetier foreskriver det i et forsøg på at forhindre krig mellem “The Out Islands” og “The Six Duchies”. Det er dog langt fra alle, som ønsker at blive guidet, og andre profeter har andre mål …

God magi og velskrevne karakterer

Det, der fungerer særligt godt i disse fantasybøger, er det ambivalente og yderst velskrevne forhold mellem Fitz og The Fool. Personligt mener jeg, at det er lige præcis deres indviklede forhold, der gør The Tawny Man så læseværdig. Det, og så det velgennemtænkte magisystem, som generelt er at finde i de af Robin Hobbs fantasy bøger, der foregår i den samme verden som The Tawny Man. Kort sagt består magisystemet af to ting: “the witt” og “the skill”. “The witt” er foragtet og frygtet, mens “the skill” er æret og beundret. Fitz udmærker sig ved at beherske begge dele, hvilket gør ham til en interessant og mangesidet personlighed.

Skæbne og profeti i fantasy bøger

Personligt er jeg ikke så meget til skæbne- eller profetielementet, da jeg bedre kan lide, at plottet i fantasy bøger udspringer af personernes egne drømme, begær og handlinger. Det gør det dog også langt hen ad vejen i The Tawny Man, fordi profetierne mere er forudanelser om mulige fremtider, der kun kan blive til virkelighed, hvis de bliver hjulpet på vej, end de er deciderede forudsigelser.

Netop det at hjælpe profetierne på vej er “The Fools” mission – en mission, der har holdt mig vågen mangt en sen nattetime, fordi jeg simpelthen ikke kunne lægge de her fantastiske fantasy bøger fra mig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *