Robert Jordan: The Wheel of Time

"The Path of Daggers" er bind nr. 8 i "The Wheel of Time"

Robert Jordans serie af fantasybøger, The Wheel of Time, er helt utrolig lang. Men hvad gør det, når hvert eneste bind er drønunderholdende?

Da James Oliver Rigney Jr., bedre kendt som Robert Jordan, udgav The Eye of the World, der er det første bind i fantasyserien The Wheel of Time i 1990, var det nok de færreste, der havde forestillet sig, at forfatteren skulle gå hen at dø, før serien var færdigskrevet. Oprindeligt var The Wheel of Time, da også kun planlagt til seks bind. Men den fik i den grad vokseværk!

Heldigvis har rettighedshaverne til The Wheel of Time hyret en anden fantasyforfatter, Brandon Sanderson, til at skrive serien færdig. Det afsluttende bind er planlagt til 2012.

Overblik over fantasybøgerne i The Wheel of Time

The Eye of the World 1990
The Great Hunt 1990
The Dragon Reborn 1991
The Shadow Rising1992
The Fires of Heaven 1993
Lord of Chaos 1994
A Crown of Swords 1996
The Path of Daggers 1998
Winter’s Heart 2000
Crossroads of Twilight 2003
Knife of Dreams 2005
The Gathering Storm 2009 (Brandon Sanderson)
Towers of Midnight 2010 (Brandon Sanderson)
A Memory of Light 2012 (Brandon Sanderson, planlagt udgivelsesår)

Handlingen i The Wheel of Time

Robert Jordans fantasybøger er klassisk high fantasy. Og ligesom alle andre fantasybøger inden for den genre, udspiller de sig i en fiktiv, middelalderinspireret verden. Hvad angår trusselsbilledet, er dette også set før: en ældgammel ondskab er vågnet op og truer nu med at underlægge sig alt, hvad den kommer i nærheden af. Imellem denne ondskab og verdens frelse står nogle få unge mennesker, som alle på den ene eller den anden måde er skæbnebestemte til at kæmpe mod ondskaben.

Robert Jordans fantasbøger holder hele vejen igennem

Selvom man som fantasylæser har set det meste før, så holder Robert Jordans fantasybøger alligevel hele vejen igennem. Bevares, der er da nogle få tidspunkter i løbet af de mange tusinder af sider, hvor man måske liiige læser lidt hurtigt hen over teksten. Men grundlæggende er The Wheel of Time kendetegnet ved en fantastisk fortælleglæde, som, selvom serien er blevet udgivet i løbet af en periode på over tyve år, forlener med bøgerne med en autenticitet og ægthed, der stadig er istand til fuldstændig at opsluge læseren.

Personligt har jeg læst serien to gange. Og jeg kommer helt sikkert til at læse den en tredje gang, når den har fået lov til at ligge i et par år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *