The First Law af Joe Abercrombie

Fantasy bøgerBenhårde, blodige og brutale fantasybøger af Joe Abercrombie
Joe Abercrombie er en britisk fantasyforfatter født i 1978. Han debuterede i 2006 med fantasybøgerne i trilogien The First Law. Abercrombies fantasybøger skriver sig ind i den nyere fantasytradition – den tradition hvor den episke fantasys store penselstrøg møder den heroiske fantasys ligefremme og rå fortællestil. Man kan stilistisk sammenligne Abercrombies fantasybøger med George R. R. Martins fantasybøger. Kan man lide den ene af de to forfattere, er der stor sandsynlighed for, at man også kan lide den anden!

Overblik over fantasybøgerne i The First Law trilogien:
The Blade Itself (2006)
Before They Are Hanged (2007)
Last Argument of Kings (2008)

Fantasybøgerne i The First Law udspiller sig i en fiktiv verden, hvilket er tæt på at være obligatorisk for de fantasybøger, som bevæger sig inden for den episke fantasygenre (også kendt som high fantasy). Historien i bøgerne tager sit udgangspunkt i Adua, som er hovedstaden i en større konføderation. Her møder vi Jezal Dan Luthar, en forfængelig ung adelsmand og Glokta, desillusioneret bøddel i kongens inkvisition. Udover Jezal og Glokta er der mange flere vigtige karakterer i Abercrombies fantasybøger. Fx Logen den nifingrede barbar, som er en af mine personlige favoritter.

I lang tid står det uklart, hvad personerne egentlig har med hinanden og den overordnede historie at gøre. Man skulle tro, at det løse fokus på de overordnede linjer ville gøre Abercrombies fantasybøger kedelige og uvedkommende. Men det er bestemt ikke tilfældet. Karaktererne fremstilles nemlig fantastisk overbevisende, og selvom den store sammenhæng længe kun anes i bøgernes horisont, fungerer Abercrombies fantasybøger alligevel glimrende.

Faktisk er det efter min mening en lille genistreg fra Abercrombies side at spinde karaktererne ind i den store fortælling så langsomt, som han gør. Det gør det hele meget mere ubønhørligt og nervepirrende, end det ellers kunne have været. Og selvom den store fortælling har rødder i fortidens myter, er den dejligt fri for den skæbnebundethed og de mystiske drømme, som ofte kan være så dræbende for andre fantasybøger.

Veldisponerede og elegant eksekverede
Abercrombies fantasy bøger kan det hele! Særligt karaktererne er en af bøgernes store styrker. Ud over Glokta og Luthar er Abercrombies fantasybøger befolket af et yderst varieret og underholdende persongalleri. Stort set samtlige karakterer har deres små særheder at byde på – særheder der både er underholdende og samtidig forlener karaktererne med masser af personlighed. Herudover lykkes det Abercrombie at slå en unik sproglig tone an for stort set samtlige af sine fantasybøgers hovedpersoner – en ikke ubetydelig bedrift. Og en der er med til at løfte hans fantasybøger langt op over middelmådigheden.

Også de mange små historier, som er indeholdt i den store fortælling, fungerer godt, idet de både udgør en helhed i sig selv, giver karaktererne mulighed for at udfolde deres potentiale samt at vokse og derudover konstant understøtter udviklingen af den overordnede beretning. Alle disse elementer til sammen gør Joe Abercrombies fantasybøger til noget helt specielt.

Jeg kan på det aller varmeste anbefale Joe Abercrombies fantasybøger.

4 thoughts on “The First Law af Joe Abercrombie

  1. Fantastisk serie. Kan varmt anbefale den, til folk der kan lide Game of Thrones serien.

    Dog en lille detalje. Bloody-nine hedder Logen på engelsk. Ved ikke om man har rettet dette til Logan på dansk. :S

    • Ja, fans af den ene serie, vil med stor sandsynlighed kunne lide den anden og omvendt 🙂

      Og beklager fejlen med Logen – det er vist bare mig, der har skrevet forkert. Det retter jeg lige …

  2. Ved du om bind3 af .Den første lov er oversat til dansk? Den er tilsyneladende ikke registreret på biblioteket. Jeg har med stor fornøjelse læst de 2 første bind og er forhippet på det sidste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *