Jim Butcher – Codex Alera

Codex Alera – velskrevne og fængslende fantasy bøger af Jim Butcher
Jim Butcher er en amerikansk fantasyforfatter født i 1971. Han har blandt andet skrevet Codex Alera serien, der foregår i en verden befolket af både mennesker og overnaturlige væsner – heribland ‘furierne’, som er en slags elementarånder. Furierne knytter sig til bestemte personer, som derefter bliver i stand til fx at flyve eller kaste med ild afhængig af deres personlige furies karakter.

Jim Butcher har også skrevet The Dresden Files, som han er meget berømt for.

Overblik over fantasy bøgerne i Codex Alera serien
Codex Alera består af følgende fantasy bøger:

Furies of Calderon (2004)
Academ’s Fury (2005)
Cursor’s Fury (2006)
Captain’s Fury (2007)
Princeps’ Fury (2008)
First Lord’s Fury (2009)

På trods af den hastige frekvens, som Jim Butchers fantasy bøger er udkommet med, er kvaliteten fantastisk høj. Der er virkelig tale om en gennemarbejdet fantasyserie! Codex Alera udspiller sig i Alera, et stort, stolt og gammelt imperium. I udkanten af imperiet finder vi ‘Calderon Valley’, hvor Tavi, en ung mand og bøgernes protagonist har hjemme. Calderon Valley er et barskt og utilgivende sted, hvor naturen straffer simple fejltagelser med døden. Hvis da ikke en gruppe af de vilde Marat, som hersker længere mod vest, snubler over dig på et af deres plyndringstogter. For Tavi bliver det hele ikke lettere af, at han som den eneste indbygger i Alera ikke er istand til at tale med de ‘furies’, som ellers er til stede over alt.

På trods af at han er furie-løs, er Tavi dog ikke fuldkommen fortabt. Han er nemlig begavet med et usædvanligt skarpt intellekt, som efter nogle indledende prøvelser fører ham til Aleras hovedstad, hvor det er meningen, at han skal studere ingeniørkunst. Heldigvis for os læsere går de efterfølgende bind ikke med minutiøst at følge Tavis ingeniørstudier. For eftersom der er tale om gode klassiske fantasy bøger, kommer han selvfølgelig til at lave alt muligt andet end bare at studere. Og endnu mere heldigt for os læsere: hans aktiviteter indeholder en fantastisk masse action og følelsesladede situationer – high fantasy, når det er bedst.

Godt tempo, troværdig verden og engagerende karakterer
Jim Butcher har styr på det hele!

Særligt Tavi er en kæmpe styrke for Jim Butchers fantasy bøger. Tavi er en af den slags hovedpersoner, som man som læser instinktivt bare identificerer sig helt og fuldt med. Måske er det fordi, han er så mangefacetteret, som han er (også selvom han måske lige er i overkanten pligtopfyldende)? Måske er det bare Jim Butcher, der har et fantastisk sprogtække. Måske lidt af begge dele? Og en hel masse andet? Uanset hvad det er, der gør det, så vil man som læser bare gerne det allerbedste for Tavi!

Herudover er Alera og den omgivende verden virkelig godt gennemtænkt, og historien bevæger sig i lige nøjagtig det rigtige tempo, som gør, at man kan dvæle ved det, der er vigtigt, mens der konstant er tilstrækkelig meget fart på, til at det aldrig nogensinde bliver kedeligt.

Jeg kan på det varmeste anbefale Jim Butchers fantasy bøger!

7 thoughts on “Jim Butcher – Codex Alera

  • Hvis de findes på dansk, i en lovlig oversættelse (ikke bare en eller anden glad amatør, der uden at tænke på rettigheder bare har oversat teksten og smidt det op på web), så vil du formodentlig kunne finde dem via siden . Hver gang der udgives en seriøs bog, så er der formodentlig altid mindst et bibliotek der hjemkøber dem, også selv om det er noget ret snævert, og hvis der så ikke er efterspørgsel fra lånerne efterfølgende, så bliver bogen nok bare smidt ned i bogmagasinet (i en kælder, forestiller jeg mig) hvor den stadig er søgbar…

   Jeg har lige selv lavet en søgning, og den eneste Jim Butcher-roman som bibliotek.dk kender til, er 1. bind af hans anden serie, om Harry Dresden, der har fået den danske titel “Stormfront”.

 1. Hej Anni,

  Jeg har ikke selv været istand til at finde Codex Alera serien i dansk oversættelse. Normalt læser jeg helst mine fantasybøger på engelsk, så jeg kan selvfølgelig have overset noget. Mange foretrækker dog danske oversættelser, hvilket jo er meget naturligt, og nu hvor A Song of Ice and Fire af George R. R. Martin bliver oversat til dansk, kunne man selvfølgelig håbe på, at flere danske forlag får øjnene op for den kæmpe potentielle læserskare der er tilstede – for jeg er ret sikker på, at A Song of Ice and Fire nok skal blive en succes i oversat udgave!

 2. Hej Sven
  Ja, fantasy & SF er kommet for at blive
  Faldt engang over Tad Williams “Otherland” på forlaget Ciceros hjemmeside.6 bøger á kr. 99 på tilbud. Købte dem, og da de lød, som om jeg ville læse dem i et stræk, ville jeg gemme dem til fx en ferie. Anledningen kom hurtigt. Jeg fik influenza og gik i gang. Da der var ca. 50 sider tilbage, tangerede jeg et hjertestop. Der var så mange tråde, der umuligt kunne afsluttes på 50 sider, så med mindre jeg var i gang med verdens værste SF/fantasybog, måtte der være noget andet. Googlede Tad Williams og fandt hans hjemmeside. Surprise, surprise !!! Hvad jeg sad med var halvdelen af bogen. Mailede straks forlaget om, hvornår resten udkom. De svarede, at det kunne jeg godt glemme alt om, da der ingen penge var i fantasy & SF. Svarede at jeg så betragtede deres salg til mig som falsk markedsføring, da de hverken oplyste om, at det ikke var hele bogen, eller at resten ikke ville blive udgivet. De svarede selvfølgelig aldrig. Købte bøgerne på engelsk. 4 bøger á kr. 125 – billigere end de 6 ubrugelige jeg sad med.
  Han er nu en af mine yndlingsforfattere.
  Har lige forudbestilt sidste bind i hans “Shadowmarch Quartet”
  I øvrigt var Ciceros påstand noget vrøvl. Prøv at gå på biblioteket. De mest lasede bøger er fantasy & SF og ikke problembøger om død, skilsmisse, og indvandreproblemer.Det er også svært at købe dem antikvarisk, som om folk ikke vil slippe dem igen.
  I øvrigt forstår jeg godt problematikken omkring økonomien.
  Når et forlag, som sidder næsten 100% på fantasygenren, lider af den sygdom, der hedder “del hvert bind op i 2 og flå folk”
  Jeg har 2 børn & 5 børnebørn som jeg alle har forsøgt at indoktrinere – med større eller mindre held.
  En anden af mine yndlingsforfattere er David Eddings. Engang prøvede jeg for sjov at regne ud, hvad det ville koste mig at forære alle 5 et eksemplar af Belgariad/Malloreonsagaen, som jo nu er blevet til 20 bd. Så vidt jeg husker omkring kr. 27.000. Min gamle udgave af Belgariadsagaen fra det nu hedengangne forlag Winthers er på 5 bd og kostede dengang – først i 80´erne – kr. 55 pr. bd. Det siger vist alt OG jeg tror ikke det er jer forfattere, der scorer den største bid af kagen.
  Det er så grunden til at jeg i dag primært læser engelske bøger – og så er udbuddet jo også større.
  Læser i øvrigt pt “A Song of Ice & Fire” :-)
  Ikke fordi jeg har set serien i TV. Jeg har ikke TV, men faldt over ham på Amazon, som er en fantastisk inspirationskilde, jeg godt kan anbefale
  Mange søndagshilsner/Besse

  • Hej Besse :)

   Tak for din gode kommentar! Jeg er fuldstændig enig: SF og fantasy er kommet for at blive. Der er bare lige nogle danske forlag, der skal finde ud af det – og mens de sidder på hænderne og tænker, stryger salget af engelsksproget fantasy bare derudaf gennem sider som netop Amazon (som du også nævner). Jeg kan i øvrigt også anbefale Play.com. Her betaler man nemlig ikke fragt, så de priser, man ser, når man køber bøgerne, det er dem, man ender med at betale.

   Det er sjovt med Tad Williams – ham er jeg aldrig rigtig kommet igang med. Ikke fordi jeg tror, han ikke er god, men det er bare aldrig lige ham, jeg har kommet i indkøbskurven. Det lyder dog på dig som om, han er en mand, jeg snart skal lære at kende :) David Eddings læste jeg, da jeg var teenager, og sammen med folk som bl.a. Tolkien og Raymond E. Feist er han skyld i, at jeg brændte varm på fantasygenren. Mht. priserne på hans bøger, så synes jeg i øvrigt, det lyder vildt, at det skal koste dig 27.000 at forære hans bøger til dine børnebørn! Vi har godt nok noget moms på bøger i Danmark, som andre lande ikke skal slås med, men på trods af momsen, så ligger prisen på bøger – og særligt nye bøger – hertillands alligevel i mine øjne alt alt for højt. Hvorfor skal en bog koste 400 kr., når den udkommer? Det forstår jeg simpelthen ikke. Min egen bog koster 150 kr., og det har den gjort fra dag et. Det er ikke fordi overskuddet pr. solgt bog er astronomisk, men der er overskud, så det kan altså godt lade sig gøre. I øvrigt vil jeg da anbefale dig at låne min roman, Vraggods på biblioteket og se, om det er noget for dig. Det er rendyrket, klassisk fantasy af den engelsksprogede slags – bortset fra at den altså er skrevet på dansk, fordi det trods alt er mit modersmål. Hvis du kan lide den, kan du jo forære den til dine børnebørn – det vil kun koste dig 750 kr. 😉

   Du må have rigtig god fornøjelse med A Song of Ice and Fire. Jeg er selv ved at genlæse serien, og det er et herligt gensyn, kan jeg godt melde :)

   Også gode søndagshilsner herfra

   /Sven

   • Hej igen Sven

    Når Eddings bøger er eskaleret til 20 x 5, taler vi altså om 100 bøger, der har en pris mellem 250-400 kr.pr. stk.Så er vi deroppe :-(
    Du skulle prøve “Otherland”.Hans eneste SF eller måske cyber punk roman. Hander om, hvad der kan ske, når alt for gamle mænd med alt for mange penge og al for megen magt leger med virtual reality – skræmmende
    Helt klar skal jeg læse din bog – skal bare lige tygge mig
    gennem ” A song of Ice & Fire først 😀
    /Besse

    • God fornøjelse med A Song of Ice and Fire. Jeg er som før nævnt igang med genlæsningen og er pt. halvt igennem A feast for Crows. Glæder mig ustyrligt til at blive færdig, så jeg kan kaste mig over A Dance with Dragons :) derefter kunne det godt være, jeg skulle forsøge mig med Otherland. Du sælger den i hvert fald godt, og cyber punk er en herlig genre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *