The Painted Man / Demon Cycle af Peter V. Brett

Titel: The Painted Man
Serie: Demon Cycle
Forfatter: Peter V. Brett
Forlag: Harper Voyager
Sider: 544
Sprog: Engelsk
udgivelsesår: 2008
Alder: Voksne
Karakter

Om Peter V. Brett
Peter V. Brett er en amerikansk fantasyforfatter født i 1973. Hans første store fantasyserie hedder Demon Cycle. Første bind med titlen The Painted Man udkom i 2008, mens efterfølgeren Desert Spear ramte hylderne i 2010. Peter V. Brett er dermed i skrivende stund (2011) forholdsvis ny på den internationale fantasyscene, men han har allerede bevist sit værd, idet Demon Cycle er både original og læseværdig fantasy.

Foreløbige udgivelser i Demon Cycle
The Painted Man 2008 (den amerikanske titel er: The Warded Man)
Desert Spear 2010
The Great Bazaar og Brayan’s Gold (to noveller tilknyttet Demon Cycle-serien. Disse er udkommet i et begrænset oplag)

Mere om Peter V. Bretts fantasybøger
Demon Cycle foregår i en verden plaget af dæmoner (jf. seriens titel). Hver eneste nat ved mørkets frembrud rejser en hær af disse dæmoner (Corelings) sig fra jordens indre. Den eneste måde at beskytte sig mod dæmonerne på er ved hjælp af magiske runer, som kan rejse en barriere, dæmonerne ikke kan trænge igennem.

Dæmonernes angreb mod menneskeheden har stået på, så længe nogen kan huske, og efterhånden er civilisationen blevet reduceret fra en højteknologisk og raffineret til kultur til små, overlevende lommer af primitive samfund, der har for travlt med at forsøge at komme igennem endnu en nat, til at de kan tænke på at udvikle sig.

En rigtig god ide
Personligt mener jeg, at en af de ting, der skal til, for at fantasybøger kan fungere, er en god ide. Et eller andet, der kan gøre bøgerne til noget unikt. I Peter V. Bretts tilfælde er den gode ide dæmonerne. Og så det faktum, at de kan bekæmpes med andet end de sølle defensive runer, som de overlevende mennesker kender til. Der findes nemlig andre runer. Stærkere runer. Runer som kan bruges til angreb i stedet for blot til forsvar.

Disse runer sætter bogens protagonist, Arlen, af sted for at finde. I processen ændrer Arlen sig drastisk fra den modige, men også temmelig uskyldige dreng, som læseren først stifter bekendtskab med til noget, der er langt mere skræmmende! Netop det, at Peter V. Brett tør lade sine hovedpersoner undergå drastiske forandringer i mødet med de forhindringer, de støder på, er en af hans fantasybøgers helt store styrker. Det giver nemlig Demon Cycle-serien et rigtig solidt drive, som ikke kun er forankret i plottet, men i hele læseoplevelsen.

Hvis man skal sige noget dårligt om Peter V. Bretts fantasybøger, så handler det måske om sproget. Det er ikke fordi, Peter V. Brett skriver dårligt, men jeg har altså læst andre fantasyforfattere, der har et rigere sprog end ham. Fx Patrick Rothfuss, der er ret suveræn på det område. Generelt er der dog thumbs op til Peter V. Brett for en stærk start på en god fantasyserie. Jeg håber, at han holder kadencen i de efterfølgende bind af Demon Cycle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *