Fantasy triumviratet

I dagens indledning har jeg som illustration benyttet det første billede, der dukker op, når jeg laver en billed-googling på ordet "fantasy"

I dagens indledning har jeg som illustration benyttet det første billede, der dukker op, når jeg laver en billed-googling på ordet “fantasy”

Et kritisk blik på tre betydningsfulde herrer inden for fantasy
Denne blog handler om fantasy. Men det er den heldigvis ikke den eneste, der gør. En af bloggens læsere har også sin egen blog. Den handler ikke kun om fantasy, men den anden dag begik han et ret så fint indlæg om tre af fantasy genrens toneangivende forfattere: J. R. R. Tolkien, Robert Jordan og George R. R. Martin. I indlægget bliver de tre forfattere karakteriseret og vurderet kritisk og temmelig præcist i forhold til den læseoplevelse man får, når man går igang med deres bøger. Jeg synes, at indlægget er så godt, jeg vil henvise til det her. Det eneste, der efter min mening mangler lidt om i indlægget, er den magi, de tre herrers fortællinger kan skabe, til trods for de fejl og mangler, der måtte være i deres tekster. Men indlæggets fokus er en kritisk stillingtagen til deres forfatterskaber, så den dimension hører nok i virkeligheden til i et andet indlæg. Gør under alle omstændigheder dig selv en tjeneste og smut ind og læs det!

Nedenfor et par citater som eksempler på den velskrevne præcision i indlægget:

Om Tolkien

Efter en behagelig pause fra hysteriet afstedkommet af ’Ringenes Herre’ filmene (2001-2003), skal vi med filmatiseringen af ’The Hobbit’ nu igen martres af hans hobitter, orker, New Zealandske landskaber og keltiske mytologi. Det bliver ulideligt, men kasseapparatet skal nok klimpre lystigt alligevel.

Om George R. R. Martin

Fantasygenrens klassiske motor (det godes kamp mod – og i sidste ende uundgåelige sejr over – det onde) kortsluttes i Martins bøger. Han bliver ofte beskyldt for at være voldsfetichist og afvigende, men bag den grumme tone gemmer sig et pacifistiske budskab. Volden har altid konsekvenser og er sjældent en løsning. Heller ikke når den udøves af ’de gode’. Seriens eneste ædle og rethandlende person, Eddard Stark, bliver således halshugget uceremonielt trekvart inde i første bind på foranledning af den aldeles uelskelige tronraner Joffrey.

Om Robert Jordan

Han har adopteret alle Tolkiens værdier (den ekstensive verdensbygning, den højstemte tone, den klare godt-ondt opdeling), og har tilmed mimeret hans skrivestil. Hvor Martin er en udpræget plotmand, så er den neo-Tolkienske Jordan ligesom læremesteren meget mere optaget af landskabsbeskrivelser, ædel tale og udpenslinger af hvordan en kvindes kjole ser ud. Det betyder, at Jordans bøger ofte er meget lange, uden at der nødvendigvis sker ret meget.

9 thoughts on “Fantasy triumviratet

  1. Hej Sven,

    Endnu engang tak for linket. Som en ringe tak, har jeg i dag været forbi mit lokale folkebibliotek og låne ‘Vraggods’. Prologen var endog særdeles lovende. Glæder mig til at læse videre.

    • Nej, hvor spændende! Der findes næsten ikke noget bedre, end når folk fortæller mig, at de er gået igang med Vraggods – det skulle da lige være, hvis de ovenikøbet kan lide den ;)

      Jeg håber, resten af bogen kan leve op til prologen. Nu har du jo løftet sløret lidt for, at du kan være lidt utålmodig i forhold til langtrukne plots, så jeg vil lige skynde mig at fortælle dig, at de ca. 50 første sider (alt efter smag og behag) kan føles langsommere end sidste del af bogen, hvor der kommer noget mere knald på – just so you know :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>