Interview med Joss Stirling

Billedet er lånt fra Joss Stirlings egen hjemmeside

Ph.d., lobbyist og nu forfatter – britisk multitalent på dansk grund.
Joss Stirling er en nydelig kvinde iklædt smagfuld halsklud og en let trenchcoat i moderigtig beige. Hun er uddannet ph.d. i romantisk litteratur, tidligere lobbyist og nu forfatter. Fødselsåret hedder 1969, og hun er således trådt ind i første halvdel af fyrrene. Men da hun træder ind i det lokale, hvor jeg selv og en række andre danske bloggere venter på at mødes og tale med hende, kunne hun sagtens gå for at være i hvert fald fem år yngre takket være sit velplejede ydre og den veloplagte årvågenhed, der præger hendes væsen. Joss Stirling er en smule forsinket, men undskylder høfligt med en charmerende britisk accent, hvorefter hun tager plads i den ventende kreds. Trods sin lettere diminutive fysiske fremtoning fylder hun rummet ud med et venligt nærvær.

Kalenderen skriver 15. september 2012, og vi er allesammen til bogmesse på Herlufsholm Kostskole, hvor fantasygenren for første gang har fået sit eget større udstillingvindue på dansk grund. Og det er i den anledning, at Joss Stirling har taget turen til Danmark. Rosinante og Co. har nemlig ligesom flere andre danske forlag (fx Gyldendal og en underskov af mindre forlag som fx Valeta og Hexameter) fået øjnene op for forcen ved fantasy. Den seneste generation er vokset op med Harry Potter, mens generationen før den læste Dragonlance og David Eddings. Og hverken den ene eller den anden generation har tænkt sig at holde op med at læse fantasy, blot fordi voksenlivet har valgt at tackle dem bagfra med pligter og hverdag. Nej, så hellere søge et frirum i den fantastiske litteratur, hvor man for en stund kan drømme sig lidt væk på eskapismens vinger.

Fantasy, en genre med mange facetter og mange forfattere
Selvom fantasy er en genre, der taler til det eskapistiske i mennesket, kan den meget mere end det. Og det ved Joss Stirling godt. Hun fortæller tidligt i seancen, at hendes rigtige navn er Julia Golding, men at hun ind i mellem skriver under pseudonymet Joss Stirling. Det gør hun i et forsøg på at udgrænse den del af hendes forfatterskab, der ligger inden for genren paranormal romance. Og her er vi tilbage ved de ting, som fantasy – ud over at være eskapistisk – også kan: for Joss Stirling handler det at skrive nemlig også om at sætte et spejl op foran læseren, hvor han eller hun kan genkende elementer af sig selv og reflektere over disse, samtidig med at man har mulighed for at leve sig ind i en verden præget af overnaturlige elementer. Med andre ord er det vigtigt for Joss Stirling, at plottet er befolket af karakterer, der skaber identifikation og deraf følgende selvrefleksion.

Joss Stirling, eller Julia Golding om man vil, supplerer med at fortælle, at hun ud over et stort karakterfokus også lægger meget vægt på, at hendes ideer skal være originale. Da hun første gang valgte at bevæge sig ind i paranormal romance-genren, vidste hun fra starten af, at hun ikke ville skrive om vampyrer, da netop vampyrer er blevet skamredet (min udlægning af Joss Stirlings mere diplomatiske ordvalg) i romantiske fortællinger for unge i løbet af de senere år. I stedet opfandt hun et verdensomspændende netværk af mennesker med særlige evner kaldet savanter. Evnerne spænder bredt og omfatter bl.a. telepati og telekinese. Personligt minder det mig lidt om X-Men universet. Blot uden prominente og genkendelige skikkelser som Xavier og Magneto. Dog er jeg enig i, at det stadig er mere friskt end den fortærskede blodsuger. Disse eskapistiske elementer fletter hun så ind i en psykologisk beretning om det at være ung og usikker – en tid der for mange både fiktive og virkelige personers vedkommende er præget af det første møde med kærligheden og en voksende trang til selvstændighed.

Savanter og Soulfinders på dansk
Læseren kan møde de savanter, som Joss Stirling har opfundet, i serien Soulfinders. Rosinante og Co. har oversat den første bog til dansk under titlen Soulfinders, Sky (Finding Sky på engelsk). Bogen handler om den uge pige Sky, der flytter med sine plejeforældre til Amerika. Den er den første i en serie på tre, og ifølge Joss Stirling selv kommer hendes kærlighed til landet på den anden side af den atlantiske andedam tydeligt til udtryk i de detaljerede beskrivelser af byer, natur og amerikansk mentalitet, som romanen indeholder. Herudover har Joss Stirling indbygget et thriller-lignende plot, der driver historien fremad. Oprindeligt er bogen skrevet til Joss Stirlings egen datter, da det at have et konkret publikum at skrive til, ifølge Joss Stirling selv er godt for hendes skriveproces. Og nu vi er ved publikum, er det klart, at Soulfinders-serien primært henvender sig til teenage-piger. Jeg fik dog alligevel et eksemplar af romanen med hjem, og jeg anmelder den her på bloggen ved en senere lejlighed. Desværre skulle Joss Stirling nå et fly, før jeg kunne nå at spørge hende, om hun har en eller flere yndlingsforfattere, men hun nåede dog at fortælle, at hun er glad for high fantasy, hvilket udløser et gevaldigt tip med hatten herfra. Det er prikken over i’et på det interessante menneske, som Joss Stirling viste sig at være. Jeg håber, at Soulfinders, Sky viser sig at være lige så interessant!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>