J.R.R. Tolkiens tid i Leeds

J. R. R. Tolkien

Følgende er et gæsteindlæg skrevet af en læser, der ønsker at være anonym. Vedkommendes identitet er blogejeren bekendt.

Tolkien i Leeds
Når man snakker om John Ronald Reuel Tolkien er det ofte om hans bøger ‘Ringenes Herre’ og ‘Hobbitten’ samt hans tid ved University of Oxford, hvor han var det meste af sin karriere. Men han startede sin akademiske karriere ved University of Leeds, og i hans senere berømte bøger kan man se nogle Yorkshire-elementer.

Fra 1920 til 1925 arbejdede John Ronald Reuel Tolkien ved University of Leeds School of English først som Reader og senere Professor i engelsk sprog, hvor han forskede i filologi. Sammen med sin kollega E.V. Gordon skrev Tolkien en bog om digtet “Sir Gawain and the Green Knight”, hvilken blev genstand for megen analyse af akademikere verden over. Udover forskning og undervisning i middelalderengelsk samt islandsk skrev Tolkien flere digte til Leeds University English School Association. Digtene kan i dag ses på university of Leeds Biblioteks specialsamling.

Endvidere var Tolkien aktiv i ‘The Yorkshire Dialect Society’, og måske var det her, han fandt inspiration til Hobbitnavnet Baggins, som på Yorkshire-dialekt betyder madkasse! Det passer jo fint på hobitter, der gerne spiser morgenmad to gange! I Leeds er der er mange rygter om, hvor indflydelsesrig Tolkiens tid i Leeds var på hans senere berømte bøger. Blandt andet skulle kortet over Middle Eart være taget fra kortet over Meanwood Park (en park i nærheden af Tolkiens hjem i West Park). De to tårne kan også være inspireret af det hvide tårn på University of Leeds Parkinson-bygning og tårnet på kirken ved siden af. Hvor meget der er hold i disser rygter vides ikke med sikkerhed.

Tolkien og hans familie boede først i Woodhouse lige ved siden af universitet. Dette var et lille hus og familien flyttede senere til 2 Darnley Road, West Park, Far Headingley. I Storbritanien har man tradition for mindetavler på huse, og the Leeds Civic Trust sammen med the Tolkien Society og University of Leeds er i gang med at sætte en mindetavle op på 2 Darnley Road. Til sommer sender Leeds Civic Trust invitationer ud til indvigelse af mindetalven over Tolkiens liv i Leeds. Desværre er det ikke muligt at sætte en mindetavle op på universitet, da Tolkiens kontor er blevet revet ned, så der i dag står en stor betonbygning, hvor hans kontor engang lå!

Bemærk: Vedkommende, der har skrevet indlægget, ønsker at være anonym, men jeg kan oplyse, at personen arbejder inden for onlinebranchen – bl.a. med at drive traffik til sitet Vistaprint, som der linkes til i det ovenstående. Indlægget har således ikke blot et informativt, men også et kommercielt formål (som dog ikke kommer denne blog til gode). Jeg har dog valgt at tage bringe indlægget alligevel, da jeg synes, det er interessant. Consider yourself duly warned …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>