Jeg udtaler mig om fantasy for voksne i Kristeligt Dagblad

Den anden dag blev jeg ringet op af en journalist fra Kristeligt Dagblad, som var ved at skrive en artikel om fantasy for voksne i forbindelse med, at Gyldendals udgivelse af George R. R. Martins En sang om is og ild har fået så meget medvind, som den har (12.000 solgte eksemplarer af den første bog, Kampen om tronen, indtil videre). Det resulterede i denne artikel, hvis anden del for størstedelens vedkommende består af et interview med undertegnede. Jeg synes faktisk, at det er en rigtig glimrende artikel. Og det siger jeg ikke, fordi jeg selv har medvirket, men fordi den på én og samme tid, formår at tegne et billede af en spændende udvikling inden for det danske marked for voksenfantasy, give et indblik i George R. R. Martins litterære univers samt at indføre ikke-fantasylæsende mennesker i genren på en pædagogisk måde. Så tag lige at smutte ind og læse artiklen. Så er der både en journalist på Kristeligt Dagblad og en fantasyblogger, der bliver glade!

4 thoughts on “Jeg udtaler mig om fantasy for voksne i Kristeligt Dagblad

 1. (Og vi prøver lige igen med korrekt URL. Sven, du bedes venligst slette mit forrige svar, da URL er ukorrekt. Desuden har jeg rettet et par sålfejl..)

  På mange måder en ret god artikel, men jeg bliver selvfølgelig voldsomt irriteret over at det fremhæves som en god og positiv ting, at Martins romanserie ikke (i hvertfald i begyndelsen) indeholder nogen troldmænd eller trylleformularer.

  Det er klart at det gør at serien bliver lettere at gå til for muggles, folk der ikke er vant til at læse fantasy. De genrefremmede.

  Men den bliver også lettere at skrive, fordi Martin så ikke (i romanseriens indledningsvise bind) behøver at forholde sig til hvordan hans verdens psykologisk realistiske personer vil gøre brug af den magi som de har til rådighed, og dermed skal hitte ud af hvordan denne formodentlig omfattende brug af magi vil påvirke verden, dens samfundsindretning, den økonomi, og så videre.

  Og det trækker alvorligt ned, i forhold til folk som mig, der netop tænder på weird shit, forstået som historier der foregår i verdener der har en meget HØJ værdi for delta-w – ellerhelst skal den være ekstremt høj, men uden at det kammer over og bliver mere eller mindre surrealistisk (for så forsvinder verdens indre logik, og den intellektuelle legitimitet falder til nul, når man som læser opdager at forfatteren ikke forventer af én, at man tager hans verden alvorligt).

  Og netop fordi jeg har hørt dette om serien, at den egentlig ikke er specielt fantasy-agtig, men bare er sådan en gang middelalderhistorie på en planet hvis biologi og naturforhold til forveksling ligner Jordens, hvor det handler om intriger og sex og vold, så har jeg undladt at gå i gang med bøgerne. Jeg har faktisk bind 1 stående, men er aldrig kommet i gang med det.

  • Svar nummer et er hermed slettet :)

   Mht. magi er jeg enig i, at det kan være en stor kvalitet med et veludført magisystem – et af mine yndlingseksempler er Wheel of Time, hvor magisystemet er både komplekst og troværdigt og desuden spiller en fundamental rolle i forhold til plottet. Men selvom det ikke fylder ligeså meget i George R. R. Martins verden, er magiske elementer stadig centrale for historien, og de er også veludførte og troværdige at læse, selvom de er så meget anderledes. Jeg kan i hvert fald kun anbefale at give serien en chance. Jeg kender endnu ingen, der er gået igang, som ikke er blevet hooked på den :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>