Kampen om tronen

For nylig udgav Gyldendal Kampen om tronen på dansk. Kampen om tronen er den første fantasy bog i George R. R. Martins episke (i enhver tænkelig og utænkelig forstand) fantasyserie. Seriens danske titel bliver En sang om is og ild. Og ja, jeg veed godt, at jeg sagde, jeg ikke ville gøre det. Men nu har jeg altså gjort det alligevel … købt Kampen om tronen på dansk. Og det selvom jeg har læst En sang om ild og is (det er altså underligt at udtale den titel på dansk) indtil flere gange på engelsk. Men – og der skal være et men – for at det ikke skal blive alt for velkendt og kedeligt, så har jeg købt Kampen om tronen med et lille twist. Og hvordan så det, er der måske nogle, der spørger sig selv? Jo, skal jeg sige jer: jeg har købt mit livs første e-bog. Og jeg som ellers ingen e-bogslæser har. Og dog … den der iPhone må vel kunne et eller andet. Hmm … ja. Minsandten. E-pubformatet og iPhone går i spændt. Det var første udfordring. Nu til den næste. Mine hænder ryster næsten. Bladrer op på første side. Læser. Læser … læææser. Av. Mit øje! De har guddødemig oversat ‘The wildlings’ som ‘vildlingene’. Havde det ikke været nok at kalde dem ‘de vilde’? ‘Vildlingene’ har sådan en besk bismag af angloficering. Og oversætteren, Poul Bratbjerg Hansen, er ellers en rutineret herre med mange bøger under bæltet. Nå, hvem ved. Måske presset fra redaktionsgangen har været for stort. Og strengt taget er min reaktion også temmelig idiosynkratisk. Måske er der nogle derude, der synes, at ‘vildlingerne’ lyder godt? Jeg læser videre og krydser fingre for, at oversættelsen generelt er vellykket. Vi høres ved, når jeg har dannet mig et indtryk …

P. S. og må jeg så i øvrigt lige have lov at sige, at det da i grunden virker utrolig behageligt at læse på sådan en iPhone. Det havde jeg slet ikke forestillet mig. Jeg håber, det varer ved …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>