Kan selvudgivet fantasy være godt? Jeg giver Michael J. Sullivan et forsøg …

Hvis ikke forlagene forhindrede det værste møg i at nå ud til læserne, ville vi drukne i dårlige selvudgivelser. Eller hvad?

Der er ingen tvivl om, at en redaktionel proces er en nødvendighed, hvis en bog skal blive værd at læse. Det er det danske forlag Mellemgaard et godt eksempel på. Mellemgaard udgiver nemlig masser af bøger, som ikke har været igennem en redaktionel proces, og det er synd, for det betyder, at en scifi forfatter som fx Brian Roland Larsen (Solar serien), som egentlig har skabt en ganske spændende verden, bliver martret af slåfejl og tegnsætningsfejl samt karaktertegninger, der med lidt eksternt input kunne være blevet strammet op og blevet gode, men som nu opleves som lidt på det jævne. Undskyld Brian, for de lidt hårde ord. Jeg er sikker på, at du har talentet og kreativiteten til at forløse dine fortællinger mere helstøbt fremadrettet.

Andre forlag yder dog netop den redaktionelle proces, der gør et manuskript med potentiale til en god bog, hvor potentialet forløses. Men har man absolut brug for et forlag til at tage sig af det redaktionelle, eller er det muligt selv at finde en skare af kritiske betalæsere, der kan give kvalificeret respons på det manuskript, man sidder med som potentiel selvudgivende forfatter? Det lader til at være tilfældet på det engelsksprogede marked, hvor der efterhånden er rigtig mange selvudgivende forfattere inden for de fantastiske genrer. Mange af dem forbliver selvfølgelig ganske ukendte, men det er alligevel lykkedes for en del af dem at sælge flere hundrede tusinde eksemplarer af deres bøger. Bl.a. Amanda Hocking der skriver paranormal romance og har tjent flere mio. dollars på sine bøger. På IO9 kan man læse om flere andre forfattere end Amanda Hocking, der ligeledes har haft succes med selvudgivelser.

Michael J. Sullivan
Nu er jeg ikke selv så meget til paranormal romance, så jeg springer Amanda Hocking over i denne omgang. Men det faktum, at hun har haft succes med sine selvudgivelser, indikerer for mig, at det kan lade sig gøre at lave kvalitet uden et traditionelt forlag i ryggen. Jeg besluttede mig derfor for at forsøge at opspore noget selvudgivet engelsk high fantasy. Efter at have besøgt adskillige blogs og andre hjemmesider, hvor Michael J. Sullivan blev nævnt flere gange, faldt valget på ham. Han startede tilbage i 2008 som selvudgiver, er sidenhen blevet kendt og udkommer nu på Orbit. Fordelen ved det er, at hans bøger dermed kan skaffes som paperbacks, og da jeg endnu ikke har fået taget mig sammen til at købe en Kindle, er det en fordel for mig som forbruger, fordi jeg er bundet til det fysiske format. Derudover får jeg også en relativt blid start på mit møde med selvudgivelsernes verden, idet han sidenhen som sagt er kommet i stald hos Orbit.

Jeg har indkøbt Michael J. Sullivans serie, Riyria Revelations, en trilogi der omfatter fantasy bøgerne Theft of Swords, Rise of Empire og Heir of Novron. De tre bøger udkom oprindeligt som seks bind mellem 2008 og 2012, men er af Orbit blevet samlet i en trilogi, der er et ganske populært format inden for fantasy genren for tiden. Riyria Revelations lander i min postkasse om ganske få dage, og hvis jeg får en god oplevelse, så gør jeg altså alvor af det og køber den Kindle, så jeg kan gå på opdagelse i de engelskprogede selvudgivne fantasy bøger.

Her er Amazons beskrivelse af Riyria trilogien. Det lyder meget lovende.

THEY KILLED THE KING. THEY PINNED IT ON TWO MEN. THEY MADE A BAD DECISION …
Royce Melborn is a superb thief, his partner, Hadrian Blackwater is a skilled mercenary. Together they make a profitable living as agents-for-hire to wealthy nobles until someone sets them up to take the blame for the murder of the king. Captured and sentenced to death the two are saved by an unlikely woman with a simple demand that will change the lives of the thieves, the course of a kingdom, and the foundation of an empire.

På dansk har vi øvrigt et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre at lave noget godt og selv publicere det i form af forfatteren A. Rune, hvis bog Natdværgen jeg har anmeldt her på sitet. A. Rune har startet sit eget forlag Store Ord, hvor hans bøger udkommer.

6 thoughts on “Kan selvudgivet fantasy være godt? Jeg giver Michael J. Sullivan et forsøg …

  1. I dette interview snakker Patrick Rothfuss (The Kingkiller Chronicle) om selvudgivelse. Nede i kommentarene kan man finde Michael J. Sullivan, som giver lidt ekstra indsigt i processen.

  2. Jeg glæder mig til din anmeldelse for jeg har gået og kigget på denne serie i et stykke tid og tænkt skal jeg køb den for den ser faktisk rest spænende ud.
    God læse løst.

    • Mange tak. Nu kan det ikke vare længe, inden posten kommer med bøgerne. I mellemtiden kan jeg anbefale Daniel Abraham, som jeg lige er gået igang med at læse. Han er heller ikke ueffen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>