Lene Dybdahl og Nøglens vogtere

Lene Dybdahl noglens vogtereNy(ere) dansk fantasyforfatter på Tellerup
Nøglens vogtere er en dansk fantasy serie skrevet af debutanten Lene Dybdahl. Serien foregår dels i Spanien og dels i den parallelle verden, Al Andaluz, der stadig befinder sig i 1400-tallet. Her hersker den krigeriske arabiske sultan Boabdil – men han er ikke ene om det. Også den brutale snigmordersekt agakhanerne slår nemlig deres folder her. De har længe ledt efter den gyldne nøgle, som seriens hovedpersoner, de to 13-årige tvillinger David og Laura, kan lede dem til. Og så går den vilde jagt ellers, hvis man skal tro handlingsresumeet på Lene Dybdahls hjemmeside. Og det skal man jo nok :)

Lene Dybdahl blev spottet af Tellerup i forbindelse med en skrivekonkurrence på Facebook. Inden da havde hun forgæves sendt masser af manuskripter til forskellige forlag, og ifølge eget udsagn var hun blevet lidt opgivende. Men så er det jo rart, at der på den måde kan falde en appelsin ned i turbanen – hvis man nu skal bruge en lidt slidt metafor. Og det skal man. For den passer godt ind i romanens mellemøstlige univers. Og nu vi er ved universet, så kan vi jo også passende tale genre og målgruppe. Så vidt jeg kan se, er der tale om fantasy henvendt til unge læsere i teenagerne. Herudover benytter Lene Dybdahl sig af samme form for fantasy som J. K. Rowlings, idet der er tale om en “åben” verdensopbygning – dvs. to verdener hvoraf den ene er vores egen velkendte, virkelige verden, mens den anden er en magisk parallelverden, som kan nås ad forskellige veje. En af de første til for alvor at introducere den form for fantasy var C. S. Lewis med sine Narnia-bøger i 1950’erne, men konceptet lever stadig i bedste velgående, hvilket Lene Dybdahl bl.a. er et bevis på. Den første bog, Den gyldne nøgle, udkom i 2012, bind to, Visigotens hjelm ligeledes i 2012, og bind tre, Kongens Krucifix udkommer 1. maj 2013. Et imponerende tempo må man sige. Og der har endda været overskud til at lave en ret flot bogtrailer:

Bogtrailer til Den gyldne nøgle

Som jeg har skrevet ved tidligere lejligheder har jeg ret travlt ovre i mit virkelige liv for tiden, så jeg får ikke læst Nøglens vogtere lige nu, men jeg synes, projektet lyder spændende, og serien har fået ros mange steder, så jeg har helt klart planer om at få anskaffet og læst bøgerne ved lejlighed. Foreløbig er tippet dog givet videre. Jeg håber, nogle af jer får gavn af det. Og hvis I selv skulle have læst enten Den gyldne nøgle eller Visigotens hjelm hører jeg meget gerne om oplevelsen. Det kan jo også betyde noget for, hvor meget man evt. skal gå og glæde sig til Kongens krucifix.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *