Louise Haiberg debuterer med “Dæmondræberen”

Billedet af Louise Haiberg er hentet fra Tellerups hjemmeside

Billedet af Louise Haiberg er hentet fra Tellerups hjemmeside

Den 10. juni 2013 udkommer første bind i dark fantasy serien Dæmondræberen på Tellerup.
Louise Haiberg er født i 1983 og barsler med første bind af sin fantasy krønike den 10. juni 2013. Endnu står der blot at læse på Tellerups hjemmeside, at der er tale om Dark fantasy. Og så har jeg hørt fra Louise Haiberg selv, at målgruppen er unge og voksne. Umiddelbart leder seriens titel, Dæmondræberen, tankerne hen på en mand som Peter V. Brett og hans Demon Cycle serie, hvor dæmonerne på det nærmeste har udryddet menneskeheden, fordi de kære homo sapiens har været så uforsigtige at forlægge de kampruner, der kan slå dæmoner ihjel, og kun har forsvarsrunerne tilbage. Altså lige indtil en vis person finder de offensive runer igen … og SÅ bliver der ellers smadret nogle hornbefængte pandeskaller.

Oprører
Associationen til Peter V. Brett bliver kun stærkere af, at første bind i Louise Haibergs serie hedder Oprører. Om det så faktisk er dæmoner, der bliver gjort oprør imod, eller noget helt andet, det må tiden jo vise. Uanset hvad ser jeg frem til at stifte bekendtskab med Louise Haibergs dark fantasy roman Oprører. Og nu vi er ved det: hvad lægger I egentlig i genrebetegnelsen “dark fantasy”? Er det det samme som dark romance? Paranormal romance? Jeg må indrømme, at jeg indimellem kan have lidt vanskeligt ved at finde rundt i underskoven af subgenrer, og hvad de præcist dækker over. Én ting ved jeg dog: det var high fantasy i form af Tolkien og Dragonlance, der først fik mig hooked på fantasy. Og på mange måder er det nok der, min store kærlighed stadig ligger. Men siden er tingene selvfølgelig blevet nuanceret, og fantasy som begreb er blevet en mere kompleks størrelse for mig. Og det er kun godt, for der er mange fine oplevelser at hente andre steder end i high fantasy-genren. Fx var jeg meget begejstret for Laini Taylors Ildenglen (Ønskekræmmerens datter). Men nogle gange føler jeg mig altså lidt for gammel til at holde rede på alle romance-genrerne. Nå, men tilbage på sporet: er dark fantasy egentlig en romance genre?

Læs mere om Louise Haiberg her

2 thoughts on “Louise Haiberg debuterer med “Dæmondræberen”

  1. Det ER faktisk ret svært at finde rundt i de der subgenrer – især fordi de bliver ved med at finde på nye i flæng, og så ender med at de fleste bøger passer ind under halvdelen af subgenrerne alligevel ..
    Nå, men min umiddelbare tolkning af dark fantasy er denne: Fantasy er for mig en fiktiv verden, 100% fiktiv. dva at Harry Potter IKKE er fantasy, men paranormal, fordi det foregår i vores verden men med et magisk aspekt. Når de så putter DARK på, så vil jeg gætte at vi er ude i et eller andet mørkt undergrunds-agtigt alá noget der indeholder vold/blod/død/sygdom/etiske spørgsmål og så videre, og ikke bare en eller anden kærlighedshistorie. Altså noget med lidt mere vold i eller en eller anden mørk feeling.
    Om det er en romance genre? Hmm, det behøver det vel ikke nødvendigvis være, men tit er der jo et strejf af det et eller andet sted i de her ungdomsbøger. Det behøver jo ikke være hovedhistorien, men jeg tror ikke man kommer uden om det …

    • Tak for et godt bud! Jeg er ret enig med dig i forhold til begrebet “dark”. Men på den anden side har jeg nok en lidt bredere fortolkning af fantasy end dig, da jeg deler fantasy ind i åben og lukket fantasy, hvor den lukkede er den 100 pct. fiktive verden a la Tolkien (high fantasy). Den åbne er så den, hvor vi har vores egen verden og en magisk parallelverden. Paranormal ser jeg som en genre, hvor historien kun foregår i vores verden, men med magiske aspekter. Om det ene er mere rigtigt end det andet, er jeg dog ikke så sikker på. Men det er et godt eksempel på det, du siger med, at der virkelig er rod i genrerne med store forskelle på, hvordan folk definerer dem :)

      I øvrigt tror jeg, du har ret mht. kærlighedshistorien. Og hvis sådan en er skrevet godt, kan det sagtens være rigtig fornøjelig læsning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>