Mistborn bøgerne af Brandon Sanderson

Brandon Sanderson er en amerikansk fantasyforfatter født i 1975. I løbet af de senere år er han blevet kendt for at fortsætte Wheel of Time serien, efter at Robert Jordan – seriens oprindelige forfatter – døde. Brandon Sanderson har dog også skrevet andre fantasy bøger. Heriblandt Mistborn-trilogien, der består af følgende bøger:

The Final Empire
The Well of Ascension
The Hero of Ages

Handlingen i Mistborn trilogien (no spoilers)

Mistborn trilogien udspiller sig i et land ved navn “The Final Empire”. The Final Empire regeres af “The Lord Ruler”, som er udødelig og igennem tusind år har undertrykt og udbyttet den del af befolkningen, der går under betegnelsen Skaa. Igennem tiderne har der været gjort mange forsøg på oprør, men ingen af dem er lykkedes. Alligevel beslutter en forhenværende tyv – nu frihedskæmper – ved navn Kellsier sig for at gøre forsøget. Han får hjælp af en ung gadepige ved navn Vin, som viser sig at have nogle ganske særlige evner. Spørgsmålet er nu, om de sammen kan gøre, hvad ingen andre har formået …?

Mistborn trilogien er velskreven fantasy, men …

Brandon Sanderson har med sit bidrag til Wheel of Time serien bevist, at han er en særdeles kompetent fantasyforfatter. Alligevel fornemmer man, at Mistborn serien er skrevet af en yngre og lidt mere famlende Brandon Sanderson end ham, der så kompetent har overtaget pennen fra Robert Jordan.

Handlingen er meget simplere end i de fleste andre internationalt anerkendte fantasy bøger, karaktererne kunne med fordel have været mere overbevisende, og selvom jeg ikke er tilhænger af overdreven brug af adjektiver, kunne Brandon Sandersons verden godt trænge til nogle lidt mere indgående beskrivelser for at vække den til live. Herudover virker dialogerne mellem de forskellige karakterer ind i mellem lidet overbevisende. Som om de taler sammen for Brandon Sandersons skyld frem for deres egen – som om deres samtaler har til formål at underbygge et plot fremfor at foregå mellem mennesker af kød og blod. Kort sagt virker Brandon Sandersons Mistborn bøger sine steder lidt som en kulisse, man som læser ved et uheld kommer til at kigge om bagved.

Alt i alt er Mistborn bøgerne dog værd at stifte bekendtskab med – særligt hvis man ikke har læst så meget fantasy i forvejen. Desuden er magisystemet ret originalt udtænkt, så når alt kommer til alt, synes jeg, at de fortjener 5 ud af 10 stjerner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>