Ny dansk fantasy: Københavns skygger af Aspíciens Haufniensis

Aspiciens Haufniensis Københavns skyggerAnonym dansk forfatter udgiver fantasy-hybrid.
Forleden faldt jeg over ebogen Københavns skygger inde på Saxo. Den er udgivet af en anonym dansk forfatter på eget forlag under pseudonymet Aspíciens Haufniensis. Den lyder umiddelbart særdeles interessant i sin form. Der er, så vidt jeg kan bedømme ifølge omtalen, tale om det, man kalder åben fantasy; altså en fantasyfortælling, der inkluderer både vores virkelige verden og en fiktiv parallelverden. Hvis nu den bare stoppede der, havde det såmænd ikke været så unikt, for den slags fantasy findes der masser af på dansk grund. Klassikeren er C.S. Lewis’ Narnia, og Lene Dybdahls serie Nøglens vogtere, der udkommer på Tellerup, er et eksempel på, at strømningen lever i bedste velgående. Den slags fantasy kan sagtens være spændende og velskrevet, men unik er den som sagt ikke.

Det, der derimod ser ud til at gøre Københavns skygger ekstra interessant i sin form, er den genrehybriditet, som beskrivelsen inde på Saxo lægger op til. Her kan man bl.a. læse, at romanen er: “(…) en blanding af realisme, eventyr, humor, gru [og] passion”. Den slags hybrider kan være svære at få til at lykkes, men når tingene går op i en højere enhed, kan oplevelsen være helt fantastisk. Det er det svenske socialrealistiske børnevampyrdrama Lad den rette komme ind et glimerende eksempel på. Her bliver 2+2 ikke 5, men femten. Jeg håber, at Københavns skygger viser sig at kombinere de forskellige genreelementer på samme fyndige måde, for så er der lagt op til en oplevelse af format. Foreløbig har jeg dog ikke læst romanen, men kun beskrivelsen, der lyder sådan her:

Beskrivelse: En ung mand med usædvanlige evner søger efter spor fra sin afdøde far, efter større forståelse og efter kærligheden. Han finder en verden af magi, skjult midt i sin by, og opdager, at den hemmelighed kun er den første af mange. For at finde lys må han træde ind i skyggerne. Fortællingen tager læseren på rejse i samtid og fortid med en blanding af realisme, eventyr, humor, gru, passion og store, åbne spørgsmål.

Romanen fås indtil videre kun som ebog, så vidt jeg kan se.

Update, 26. januar 2016: Romanen er nu udkommet som papirbog på forlaget Ulven og Uglen :) link til køb af Københavns Skygger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *