Terry Goodkind: ‘The Sword of Truth’

Terry Goodkind er en amerikansk fantasyforfatter født i 1948. Terry er – blandt meget andet – manden bag fantasyserien med det episk klingende navn The Sword of Truth. The Sword of Truth har solgt mere end 25 mio. fantasy bøger verden over og må dermed betegnes som et – i hvert fald kvantitativt – signifikant bidrag til fantasygenren. Ikke mindst fordi serien er på intet mindre end elleve(!) digre bind.

Handlingen i ‘The Sword of Truth’
Terry Goodkind begyndte på The Sword of Truth i 1994 og afsluttede serien netop i år (2011). Handlingen udspiller sig i en verden, som er opdelt i to overordnede områder: den nye verden og den gamle verden. Den nye verden består af tre lande med ‘Westland’ mod vest, D’Hara mod os og ‘Midlands’ i … jep, du gættede det: i midten. D’Hara regeres af Rahl-familien, der har magiske evner, mens ‘Midlands’ styres af et råd af ‘Confessors’. Konfessorerne kan, der alle er kvinder, kan vha. magi vinde en persons ubetingede loyalitet og kærlighed, hvilket tillader dem at opfylde deres egentlige formål – nemlig at grave sandheden frem fra de steder, hvor den gemmer sig. ‘Westland’ kender i modsætning til de to andre riger ikke til magi. Til gengæld er det her, at bøgernes protagonist kommer fra. Han hedder Richard Cypher, er stifinder og lever et ganske almindeligt liv – i hvert fald lige indtil han bliver opgraderet til ‘Seeker of Truth’, en titel der minder om ‘Confessor’.

I kraft af sin nye titel er det nu Richards opgave at fremme retfærdighed i verden. Sideløbende med dette noble hverv, lærer Richard en masse om sin herkomst, der sjovt nok rummer et par hemmeligheder eller tre (har vi monstro set det i fantasy før?). Richard viser sig at være en nobel mand, der ikke bukker under for den korrumpering, som andre ellers forsøger at udsætte ham for, og det bliver i kraft af sin ædelmodighed, at han skal fremme retfærdigheden og plante den i andre – samtidig med at han også lige skal forsøge at redde verden. Bøgernes titler refererer i øvrigt hver især til en ‘Wizards Rule’, som troldmændene i serien bør holde sig til.

Det er efterhånden ved at være længe siden, at jeg læste serien, og på det tidspunkt var den ikke skrevet færdig endnu. Jeg husker den dog som ganske underholdende, omend de forskellige bøger svinger meget mht. spænding og plotmæssige kvaliteter. Som jeg husker det, var jeg fuldstændig opslugt at nogle af bindene, mens andre krævede lidt kamp at komme igennem. Også enkelte af karaktererne står i erindringens skær som lidt “hule”. Ikke desto mindre husker jeg Terry Goodkinds ‘The Sword of Truth’ med glæde, men jeg frygter alligevel, at elleve bind er lidt for meget at komme igennem uden at begynde at kede sig. Man kan måske kalde det for Robert Jordan-syndromet, det der med de alt for lange serier …

Ikke desto mindre tør jeg godt anbefale ‘The Sword of Truth’ til folk, der ikke er bange for at binde an med flere tusind siders fantasy, for der er helt klart nogle timers underholdning at komme efter. Og man behøver jo ikke at læse færdig, hvis man kører sur i serien!

‘The Sword of Truth’ blev i øvrigt adapteret til en tv-serie ligesom Game of Thrones. Serien, der hedder Legend of the Seeker, blev dog stoppet efter kun to sæsoner.

Kronologisk liste over fantasy bøgerne i ‘The Sword of Truth’
Wizard’s First Rule (1994)
2: Stone of Tears (1995)
3: Blood of the Fold (1996)
4: Temple of the Winds (1997)
5: Soul of the Fire (1999)
6: Faith of the Fallen (2001)
7: Pillars of Creation (2001)
8: Naked Empire (2003)
9: Chainfire (2005)
10: Phantom (2006)
11: Confessor (2007)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>