TV serien ‘Heartless’

Julie Zangenberg. Heartless

Nå, men så fik jeg kastet et blik på pilot episoden af Heartless, sådan som jeg sagde den anden dag, at jeg ville. Man kan finde piloten på Kanal 5’s hjemmeside og give feedback på serien derinde. Min egen umiddelbare oplevelse af Heartless er nok præget af, at jeg ikke tilhører målgruppen, idet der er tale om en serie, der henvender sig til unge. Ikke desto mindre synes jeg, det er så interessant, at der bliver lavet en fantasy- / horror-serie i lille Danmark, at jeg ikke kan holde snuden fra den.

Lidt om historien i Heartless
Heartless handler om søskendeparret Sofie og Sebastian (spillet af Julie Zangenberg og Casper Sloth), der lever af at slå andre ihjel. Ikke som lejemordere, men ved at stjæle deres livskraft. Selvom det ikke siges højt, formoder man som seer dermed ganske automatisk, at Sebastian og Sofie er temmelig meget ældre, end deres ungdommelige udseende giver indtryk af. Ikke mindst fordi de tillige er sminket klædeligt vampyrblege. I begyndelsen af episoden hører man Sofies voice over fortælle følgende om hende og Sebastian:

“Der var engang en bror og en søster, som levede af at dræbe. Og hver gang de slog ihjel, forlængede de deres liv og formindskede deres sjæl. Der var engang en bror og en søster, som måtte flygte … og starte forfra.”

Efter denne pastiche på indledningen til et eventyr skrider Sofie og Sebastian i stilfuld ultraslowmotion ned gennem indgangspartiet på en fornem kostskole i en scene, der vækker mindelser om modeverdenens catwalks. To smukke, unge “mennesker” omgivet af bunkevis af andre smukke, unge mennesker. Sebastian intimiderer rektor til at optage ham og Sofie på skolen, og resten af episoden bruges til at fastslå, at han og Sofie har hver deres meget forskellige personlighed. Sebastian er følelseskold og beregnende, mens Sofie kæmper for at bevare en snert af menneskelighed – det sker bl.a. ved, at hun forelsker sig i sine ofre. Samtidig med dette har Sebastian og Sofie i sidste ende kun hinanden, idet deres omgivelser, når alt kommer til alt, ikke bare er omgivelser, men potentielle ofre. Denne dynamik i deres forhold – det at de på én gang frastødes af og har brug for hinanden – virker som noget, der kan gå hen at blive til solidt konfliktstof, hvis serien bliver til noget.

Forskellige andre fragmenterede indtryk af serien
Når man ser piloten, skal man selvfølgelig huske at holde sig for øje, at der er tale om en teaser, som består af episodiske nedslag i de to hovedpersoners liv. Det er derfor umuligt at danne sig et indtryk af, hvordan dramaturgien bliver i de egentlige episoder. Istedet vil jeg rette fokus mod lyden, billederne og tematikken.

Billedsiden er meget “ren” forstået på den måde, at karakterer og locations virker næsten retoucherede. Det fungerer egentlig udmærket, taget i betragtning at vi befinder os i et et overklassemiljø. Overklassen fremstilles rutinemæssigt i medierne som et miljø, hvor man holder facaden for enhver pris, og stilistisk spejles denne almene opfattelse i den billedlige æstetik. Kameraet er roligt og ser ud til enten at befinde sig på stativ, dolly eller steadicam. Ingen dogmeagtige optagelser her. Det ville bryde med førnævnte æstetik.

Lydsiden er jeg en lille smule loren ved. Der bliver spillet enormt meget forskelligt underlægningsmusik. De første tre minutter byder på både uskyldig barnesang, rock og techno. Det fungerer fint i de individuelle scener, men det er som om, lydsiden kommer til at stikke i lidt for mange retninger, fordi det følger så hurtigt på hinanden. Jeg håber, der bliver komponeret musik specifikt til serien, da det nok vil være med til at gøre den mere “sin egen”. Mere unik. Mht. dialogerne svinger det lidt, synes jeg. Nogle fungerer fint. Fx den meget dobbelttydige dialog i stalden, hvor der tales om at ride i både konkret og overført betydning. Andre slår mig som lidt for bombastiske, som fx når en af de andre kostskolepiger siger til Sofie (om en stalddreng): “Han er smuk, ikke? Åh, jeg tror, han lugter rigtig lækkert af pruhest.” Måske er det bare mig, der som tidligere nævnt er ude af trit med målgruppen. Måske er det sådan, de unge taler idag. Personligt virker det lidt overgjort i mine ører.

Som det sidste er der tematikken, der helt overordnet ser ud til at fokusere på det moralske i at slå andre ihjel for at holde sig selv i live (jf. Sofies kvaler ved at leve, som hun gør). Dette moralske dilemma kunne jeg godt forestille mig, blev spejlet i andre mindre og mere dagligdags problemstillinger undervejs i serien. Primært nogle som unge kan identificere sig med. Skal jeg fx score min venindes kæreste? Hun bliver jo ked af det. Men jeg bliver glad. Eller: ham dér bliver mobbet. Skal jeg tage hans side på bekostning af min egen popularitet. Mulighederne er mange, og der er potentiale for at fylde mere end tomme kalorier i serien. Sidst, men ikke mindst, er der erotikken. Pilotepisoden formelig emmer af sex med både hetero- og homoseksuelle aspekter. Dog begrænser de homoseksuelle hentydninger sig til den lesbiske sfære (jf. en dialog mellem Sebastian og rektor, hvor rektor siger, at der hverken må foregå drenge/drenge- eller pige/pige-action på værelserne, samtidig med, at der klippes til en ung, smuk pige, der kigger sultent på Sofie). Gad vidst, om bøsser er et emne, der er så tabuiseret blandt unge, at Kanal 5 ikke tør behandle det? Det håber jeg ikke, men lad os nu se. Piloten varer jo trods alt kun ca. 12 minutter. I alt fald skal sexen nok sælge.

Jeg ville gerne sige lidt om skuespillet, men jeg synes simpelthen ikke, jeg har set nok, til at jeg kan vurdere, hvordan det fungerer i al almindelighed. Julie Zangenberg og Casper Sloth ser ud til at gøre det udmærket, men som sagt tør jeg ikke rigtig sige noget generelt på baggrund af de 12 minutter, jeg har set indtil videre.

Det samlede indtryk
Min konklusion må blive, at Heartless virker som en serie med potentiale, men at den skal huske at turde være sig selv – både når det kommer til æstetik og tematik – hvis den vil tages alvorligt af et brede publikum. Under alle omstændigheder tror jeg nok, at den skal ramme sin primære målgruppe, men det kunne være rigtig fedt, hvis den kommer til at gøre mere end det. Jeg venter i hvert fald spændt på at se det første rigtige afsnit af serien. Hvis den altså bliver til noget. Og det kan du fx sørge for ved at se piloten neden for og derefter klikke dig ind på Kanal 5’s hjemmeside og give din mening til kende. God fornøjelse.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *