Twilight bøgerne af Stephanie Meyer

Anmeldelse af Stephanie Meyers Twilight bøger.

Bøgerne er også oversat til dansk. Du kan finde de billigste priser på de danske udgaver af Twilight bøgerne her. Men de koster altså en del mere end de engelske. Og lad os så komme til sagen …

Twilight bøgerne: mest til piger, men også for mænd
Da jeg besluttede mig for at læse Twilight bøgerne af Stephanie Meyer (de hedder Tusmørke-bøgerne på dansk), var jeg lidt forlegen ved det. Jeg er jo en mand i 30’erne og hører ikke ligefrem til kernepublikummet for dark romance-genren, som nok mest henvender sig til piger i teenagerne og opefter. Faktisk var jeg en lille smule bange for at få pigelus og lige pludselig begynde at sige umandige og følsomme ting i fuld offentlighed efter at have læst dem. Derfor gik jeg i defensiven og nøjedes med kun at købe den første bog i Twilight sagaen. Der er fire bøger i alt, og jeg tænkte, at hvis jeg nu kun har læst den første, så er jeg trods alt kun en fjerdedel tøs 😉

Jeg tog heldigvis fuldstændig fejl mht. pigelusene og de tøsede bemærkninger, og min kæreste har heller ikke sagt, at jeg er blevet mere følsom, så enten er jeg immun, eller også er det slet ikke så slemt igen …

Masser af romantik og kærlighed i Twilight bøgerne
Selvfølgelig er der masser af romantik og kærlighed i Twilight bøgerne – eller det er der i hvert fald i den første, som er den, jeg har læst. Men det er skrevet på en måde, så sødsuppen alligevel glider ned, uden at man tænker over det. Det er ret godt gået af Stephanie Meyer, som i øvrigt er en teknisk dygtig forfatter.

Karakterne i Twilight er overbevisende, miljøet hænger sammen, og plottet, som godt nok en lille smule tyndt, hvis man fjerner alt det romantiske, skrider trods alt godt fremad. Ikke mindst fordi karaktererne som sagt er overbevisende og selvstændige. Det giver dem masser af mulighed for at præge historiens retning. Sproget er dejlig nuanceret, men uden overflødigt fyld, der kan gøre fortællingen langtrukken.

Alt i alt er Stephanie Meyers Twilight altså en teknisk rigtig veludført bog. Jeg håber, det samme gør sig gældende for de efterfølgende Twilight bøger, men det må jeg vente med at udtale mig om, til jeg har læst dem. Tror dog snart, de skal bestilles.

Kan man sige noget dårligt om Twilight bøgerne?
Ja, man kan godt sige noget dårligt om Twilight bøgerne. Men ikke så meget, at det gør noget. Når det kommer til indholdet i historien, kan jeg selvfølgelig godt mærke, at jeg ikke er en del af Twilight sagaens primære målgruppe. Twilight indeholder alenlange diskussioner og samtaler mellem Isabella og Edward (hovedpersonerne). Disse samtaler er lidt for prægede af Edwards humør, der svinger som en fuld sømand i hård sø uden kompas. Det, synes jeg, er en af de svage sider ved karaktertegningen. Edward er altså ret gammel, fordi han er vampyr, og så er det utroværdigt, at han opfører sig som en mopset teenager.

Desuden har Edward også en tendens til at sidde og sige højt, hvad han tænker på. Det er som om, Stephanie Meyer frygter, at læseren ikke forstår ham, hvis han ikke forklarer sine tanker eksplicit for læseren. Jeg kunne dog personligt godt have undværet det, da jeg synes, det gør Edward mere uinteressant som karakter.

Alt i alt er Twilight en underholdende bog
Selvom jeg ikke er 100 pct. solgt, kan jeg godt lide Twilight, og der går som sagt ikke så længe, inden jeg køber de næste Twilight bøger. Ved samme lejlighed vil jeg sørge for at købe de sidste fire bøger, som jeg mangler at læse, i Charlaine Harris’ True Blood serie. True Blood bøgerne er ligesom Twilight bøgerne dark romance, men de har lidt mere kant. Og sex. Og humor – end Twilight bøgerne har. Lidt mere bid, kunne man måske sige …

5 thoughts on “Twilight bøgerne af Stephanie Meyer

 1. Hej Sven

  Det er en rigtig fin anmeldelse du har lavet at Twilight bøgerne og jeg er helt enig med, at Edward kan til tider virke som en fuld sømand uden kompas 😛
  Jeg er admin hos twilight Danmark og det ville være rigtig fedt, hvis jeg måtte smide et link fra denne tråd til vores fanside. Hvis det ikke er ok, så ignorer du bare denne kommentar 🙂

  • Hej Sasa,

   Det er så rart, når folk spørger pænt 🙂 nettet er fuldt af spamrobotter, men links, der reelt har en relevans for brugerne, har jeg ikke noget imod, så smid du bare linket til jeres fanside.

   Hvis du skulle have lyst til at gøre gengæld med et link inde fra Twilight Danmark til denne anmeldelse, så gør det mig såmænd heller ikke noget 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *